latest

Mevsimlik Oyuncular’dan tiyatroyla dolu bir hafta

26 Haziran 2024

/ by Bisikletli Gazete

Londra’da çalışmalarını sürdüren “Mevsimlik Oyuncular” tiyatro grubunun organize ettiği “Tiyatro Haftası” beş gün boyunca ortaya konulan üç farklı oyun, bir stand-up gösterisi ve bir söyleşiyle tiyatro severlere unutulmaz anlar yaşattı.

 


Mevsimlik Oyuncular, Eda Çatalçam ve Fatih Dönmez'in eğitmenliğinde, 2020 yılında yetişkinlere yönelik bir oyunculuk kursu olarak kuruldu. Tiyatro aracılığıyla nefes almak, eğlenmek, birlikte üretmek ve kendini ifade etmek isteyen herkesin buluştuğu bu atölye, bu yıl bir ilki gerçekleştirerek dopdolu bir programla izleyicilerle buluştu.

Mevsimlik Oyuncular, Tiyatro Haftası 18-22 Haziran tarihleri arasında düzenlendi. Etkinlik, Londra’da, The Tower Theatre'da gerçekleştirildi. Beş gün boyunca üç farklı oyun, bir stand-up gösterisi ve bir söyleşiyle tiyatro severlere unutulmaz anlar yaşattı.



Eda Çatalçam, ”Tiyatro Haftası”na ilişkin şunları söyledi: "Bizim için bir ilk olan Tiyatro Haftası, hakikaten umduğumuzdan çok daha dolu dolu ve verimli geçti. Emeği geçen herkese ve yalnız bırakmayan izleyicilere ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz. Tiyatroyla geçen bu haftada, özellikle hiç Türkçe tiyatroya gitme şansı olmamış ya da gidememiş genç izleyiciyle buluşmak çok kıymetliydi. 10. sınıf öğrencilerine özel olarak oynadığımız oyunlar, ’Tırsıks’  grubunun etkili gösterisi, ’Kumpanya’ oyununuyla haftamızın coşkulu bir biçimde kapanışını yapmak bizler için her şeyin ötesindeydi. ’Askıda bilet’ uygulaması sayesinde pek çok tiyatroseverle de buluşma şansını yakaladık. Umarız etkinliğimiz ’çünkü masallar sınır bilmez ve herkes için tiyatro’ slogonları için çıktığımız yolculuğa katılan herkesin hafızasında hoş bir anı olarak kalabilmiştir. Bu yolculukta bizleri yalnız bırakmayan Stonna, Dünyada Kitap, Abs Transport, Robin Food , TB Mag ve Lena Social Club’a buradan tekrar teşekkür etmek isterim.”  

Mevsimlik Oyuncular Tiyatro Haftası boyunca gerçekleşen etkinlikler şöyle:

Oyunlar:

  1. "Hiçbir Yerdeki Adam" adlı oyun sahnelendi. Yazar Anıl Can Beydilli'nin eserini, Özer Arslan yönetti. Seyirciden tam not alan oyunda Kürşat Karaman rol aldı. Oyun 50 dakika sürdü ve 16 yaş üstü izleyicilere hitap etti.
  2. "Kumpanya" adlı oyun, Yavuz Pekman'ın "Semaver ve Kumpanya" oyunundan Eda Çatalçam ve Fatih Dönmez tarafından uyarlanarak sahnelendi. Eda Çatalçam, Emir Buran ve Fatih Dönmez oyunun eğitmenliğini üstlendi. Oyunda Deniz Okçu, Fatih Dönmez, Naz Ulusoy, Sadun Çengel, Semra Şahinoğlu, Serap Subaşı, Suzan Onbaşı, Tülay Yılmaz rol aldı. Oyun 110 dakika ve iki perde sürdü ve 10 yaş üstü izleyicilere hitap etti. 1940’lı yılların Türkiye’sinde geçen oyun  Ferhan Şensoy’dan, Ioenesco’ya, Lüküs Hayat’tan, kantoya ve radyo tiyatrosuna kadar pek çok farklı biçimi tiyatroseverlerle buluşturdu. Seyircilerin bol alkışı ve kakahası ile ailecek izlenen oyun, 20 Haziran'da 13:30 ve 19:30 saatlerinde, 22 Haziran'da ise 19:30'da gerçekleşti.
  3. "Öldürmek Üzerine Kısa Bir Oyun" adlı oyun sahnelendi. Max Aub'un "Örnek Suçlar" kitabından Fatih Dönmez tarafından uyarlanarak sahneye kondu. Eğitmenler arasında Eda Çatalçam, Emir Buran ve Fatih Dönmez yer aldı. Oyunda Bilal Tatar, Cemal Karakuş, Deniz Güneş, Ekim Yetkili, Elif Erkmen, Hatice Uğuz, Melek Çetinkaya Şahin, Naz Ulusoy, Tolga Özsüer, Zeynep Tülin Amoretti, Zeynep Gökkaya rol aldı. Fatih Dönmez’de oyun boyunca gitarı ve şarkılarıyla oyuna eşlik etti. Oyun 75 dakika sürdü ve 16 yaş üstü izleyicilere hitap etti. Seyircilerin geçişleriyle, ışıklarıyla ve hikayesiyle çok sevdiği oyun, 19-21 Haziran tarihlerinde saat 19:30'da, 22 Haziran'da ise saat 14:30'da gerçekleşti.

Stand-Up Gösterisi:

"Multi Kültürel Şok Show" adlı stand-up gösterisi sahnelendi. Sanatçı Suat Eroğlu, 21 Haziran'da saat 21:30'da seyircilerle buluşarak onlara bol kahkahalı zamanlar yaşattı.

Söyleşi:

"Tiyatro Göçer mi?" konulu söyleşi düzenlendi. Konuşmacılar arasında duayen Tilbe Saran ve Londra’nın önemli tiyatro üreticilerinden Philip Arditti’nin yer aldığı söyleşinin moderatörlüğünü Eda Çatalçam üstlendi. Seyircilerin soruları ve fikirleriyle zengileşen, pek çok konuda farkındalığa sebep olan söyleşi, 22 Haziran'da saat 16:30'da gerçekleşti.


Katılımcıların ve izleyicilerin büyük beğenisini kazanan Mevsimlik Oyuncular, Tiyatro Haftası'nda 5 gün boyunca toplamda 7 tiyatro oyunu, bir standup gösterisi, bir söyleşi gerçekleştirildi. Mevsimlik Oyuncular Tiyatro Haftası'nın son oyunu olan Kumpanya’dan sonra coşkulu kapanış gerçekleşti. Kapanışta,  Mevsimlik Oyuncular öğrencilerinden Elif Erkmen’in organize ettiği ve Fatih Dönmez’in de gitarıyla eşlik ettiği drum gösterisi ile ”Tırsıks” dans gurubunun müthiş folklor gösterisi yer aldı.

 Seyircilerin büyük ilgisi ve beğenisini kazanan Tiyatro Haftası'nı kaçıran seyirciler, bir sonraki tiyatro haftasını şimdiden sabırsızlıkla bekliyor. 










 



 

( Hide )

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan