latest

İngiltere seçimlerinin gösterdiği: “göçmenlere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemler artabilir"

05 Temmuz 2024

/ by Bisikletli Gazete

 Birleşik Krallık’ta 4 Temmuz’da gerçekleştirilen erken genel seçimi tahmin edildiği üzere muhalefetteki İşçi Partisi kazandı. Ülke genelinde büyük bir başarı elde eden İşçi Partisi, kesin olmayan sonuçlara göre 10 milyona yakın oyla 412 milletvekili çıkartarak 14 yıllık Muhafazakâr yönetimi sona erdirdi. Bu sonuçlara göre İşçi Partisi, Parlamento’daki milletvekili sayısını 211 MP daha artırdı. Büyük bir hezimete uğrayan Muhafazakâr Parti’nin milletvekili sayısı 250 MP kaybıyla birlikte 121’e düştü. Seçimin diğer kazananları ise Liberal Demokratlar ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Farage'ın liderlik ettiği Reform Partisi oldu.



14 yıllık iktidar yorgunluğu içindeki Muhafazakâr Parti, Brexit’te vaat ettiği hiçbir şeyi gerçekleştirememiş, pandemi sürecinde bozulan İngiltere ekonomisi bir türlü toparlanamamış, NHS’te kendilerine sıra gelmesine bekleyen hastaların sayısı milyonları aşmış, ülke büyük bir evsizlik kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

İşçi Partisi dışında 4 Temmuz seçiminin galipleri arasında Liberal Demokratlar ve Nigel Farage’nin Reform Partisi yer alıyor. Bu seçimde, 63 yeni sandalye daha kazanarak milletvekili sayılarını 71’e yükselten Liberal Demokratlar özellikle Güney İngiltere’de birçok yeni bölgeden milletvekili çıkardı.

Brexit’in mimarlarından eski UKIP lideri Nigel Farage ise Reform Partisi’yle girdiği seçimde büyük bir başarı elde etti. Dört milyondan fazla oy alan (Liberal Demokratlardan yarım milyon fazla) Reform Partisi, İngiltere’deki seçim sistemi nedeniyle sadece 4 milletvekili çıkarabildi. Nigel Farage da ilk defa milletvekili seçilerek parlamentoya giren isimler arasında yer aldı. “İngiliz siyasetinin merkez sağında büyük bir boşluk var ve benim işim bunu doldurmak” diyen Farage, bundan sonra İşçi Partisi’nin oylarına göz dikeceklerini söyledi. 

Göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Farage’ın partisinin oylarının bu kadar yükselmesi Avrupa’da yükselen ırkçı ve göçmen karşıtı hareketin bir etkisi olarak okunabilir.  Önümüzdeki dönemde göçmenlere yönelik ayrımcı ve ırkçı söylemlerin artması kimse için sürpriz olmayacak.

  

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan