latest

Rengin Kadın Korosu’ndan “Göçmen Kadınlar Öykü Yarışması”

24 Şubat 2023

/ by Bisikletli Gazete

Rengin Kadın Korosu, “göçmen kadınlar öykü yarışması” düzenliyor. İlk üçe giren öykülerin ödüllendirileceği yarışmada seçici kurulun belirleyeceği öyküler kitap halinde yayımlanacak.

 




Rengin Kadın Korosu, başarılı müzik çalışmalarının ardından bu kez öykü yarışması ile kadınlara sesleniyor. Birleşik Krallık ve Avrupa’da yaşayan göçmen kadınların katılacağı yarışmada ilk üçe giren öyküler ödüllendirilecek. Yarışmaya katılım çağrısında bulunan Rengin Basın Sorumlusu Gülseren Daş, seçici kurulun belirlediği öykülerin kitap halinde yayımlanacağını duyurdu.

Londra’da Sosyalist Kadınlar Birliği tarafından oluşturulan ve Göçmen İşçiler Kültür Derneği’nde 2020 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Rengin Kadın Korosu yeni projeler üretmeye devam ediyor. Rengin, başarı ile gerçekleştirdiği konser ve kurslardan sonra şimdi de öykü yarışması düzenliyor. Birleşik Krallık ve Avrupa’da yaşayan göçmen kadınların katılımına açık olan yarışmada herhangi bir tema sınırlaması yok.

‘Her kadının bir hikâyesi vardır’

Yarışma duyurusunu yapan Rengin Basın Sorumlusu Gülseren Daş, kadınların yaşadığı sorunlara değinerek şunları söyledi; “Kadınlar hayatın her alanında zorluklar yaşıyor, buna bir de göçmenlik eklenince durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Göçmenlikle birlikte kendini ifade etmekte zorlanan veya sanatsal üretimde geri bırakılmış kadınlara bir alan açmak istiyoruz.”

Öykü yarışmasının kendini yazarak ifade etmek isteyen kadınlar için bir fırsat olabileceğini belirten Daş, “Bütün kadınların birer hikâyesi var. Kadın yazarlardan bu hikâyeleri bizimle paylaşsınlar istiyoruz. Yazdıkça, paylaştıkça birbirimize daha çok yaklaşacağımızı, umutlarımızın daha güçlü olacağını daha düşünüyoruz,” dedi.

Rengin olarak bütün konserlerinde koro üyelerinin yazdığı yazılardan oluşan bültenler çıkardıklarının altını çizen Gülseren Daş, yarışmaya yoğun ilgi beklediklerini dile getirerek, “Koro bültenlerinde gördük ki, kadınlar anlatma ihtiyacı duyuyor, hem de incelikle, edebi bir dil kullanarak. Sadece biraz motivasyona ihtiyaç var. Bir kız kardeşin hafif bir desteği ile neler yaratılabileceğine tanık olduk. Bu yaratıcılığın korodaki kadınlar ile sınırlı olmadığını biliyoruz. O yüzden de diğer göçmen kadınların hikâyelerini bir araya getirme arzusundayız.’’



Göçmen kadın öyküleri kitap olacak

Kadın yazarlardan oluşan seçici kurulun kararlaştırdığı ilk üç öykü ödüllendirilirken, belirlenen diğer öykülerle beraber kitap halinde yayımlanacak. Seçici kurul üyelerinden Gazeteci Yazar Dursaliye Şahan, öykü yarışmasını duyduğunda heyecanlandığını belirterek, “Yarışma seçici kurul üyeliği teklifi geldiğinde çok sevindim. Çünkü hep göçmenlerin öykülerini anlatan bir derleme olsun istiyordum. Birçok arkadaşımla da paylaşmıştım bunları. Ama nasıl yapılacak, kim ne kadar vakit ayırabilir diye düşünüyorduk. Küçük sorunlara takılıp kalmıştık. Rengin Kadın Korosu'nun girişimi bence çok güzel,” dedi.

Katılımcıların öykülerini en geç 31 Mart 2023 tarihine kadar Rengin Kadın Korosu e-mail adresine (renginkadin@gmail.com) gönderebilir. Yarışma sonuçları ise 30 Nisan 2023 tarihinde açıklanacak.

 

Yarışmaya katılma koşulları ve Rengin Kadın Korosu’nun yarışma çağrısı şu şekilde:

‘’Evrende küçücük bir noktayım.

Ama bütün evren göğüs kafesimde.

Bazen deli bir rüzgâr kırar körpe dallarımı;

bazen şiddetli fırtınalara direnirim.

Bazen bir deniz kıyısında suya değer çıplak ayaklarım;

üşür bileklerim.

Bazen yakar kızgın çöller;

yeniden iyileşirim.

Bazen ürpertir tenimi rüzgar;

bazen güneş ısıtır tüm bedenimi.

Bir kuş kanatlanır göğsümde;

yeniden dirilirim.

Bazen gözyaşlarımla yıkanır evren;

bazen kahkaham çınlar dört bir yanda değer arşa…

ve biz bütün noktalar duyarız birbirimizin feryadını, kahkahasını.

Koskoca evrende bahçesinde bir sandalyede oturmuş elinde mavi kalemiyle yazı yazan bir kadın görüyorum. Koskoca evrende küçücük bir nokta… Görünmeyecek kadar küçük… Ama kalbi aşkla dolu. Tıpkı küçük diğer noktalar gibi…’’

Rengin kadınları olarak yazma serüvenimiz bir üyemizin yıllardır yazıp kimseye okutmadığı metinlerden biri olan bu şiir ile başladı. Yazdıklarını yüreğinde saklayan, bin bir çeşit endişe ve gönül kırgınlığıyla kimseye okumadan zulaya kaldıran kız kardeşlerimizin dertlerini ve hayallerini dinleyerek başladı herşey. Yargılamadan anlamaya, dostça eleştirilerle geliştirmeye çalışarak…

Şimdi istiyoruz ki o gizli sandıklardan çıkartalım tüm hikâyelerimizi. Fısıldayalım kız kardeşlerimizin yüreklerine ki güç olsun, ışık olsun, umut olsun en karanlık zamanlarda. Sen de sesini sesimize kat. Al eline kalemi, harf harf, hece hece, öykü öykü özgürce savur rüzgarlara. ‘Adı kadın’ olanın kadim dayanışmasına bir soluk da sen kat. 

 

Yarışmaya Katılım Koşulları

•         Yarışmamız Birleşik Britanya ve Avrupa’da yaşayan bütün göçmen kadınlara açıktır.

•         Yarışmaya sadece bir öyküyle başvurulur.

•         Öyküler göçmen kadınlar tarafından kaleme alınan herhangi bir temadan oluşabilir.

•         Öyküler elektronik ortamda renginkadin@gmail.com adresine 31 Mart 2023 tarihine kadar gönderilecektir.

•         Başvuru için gönderilen e-postada; öykünün altında yazarın kısa özgeçmişi yer almalıdır. 

•         Yarışmacılar mahlas -takma isim- kullanabilirler.

•         Öykülerin hukukî sorumluluğu yazarına aittir. İntihal veya üçüncü kişilerin telif hakkı gibi durumlarda, sorumluluk yazara aittir.

•         Yarışmaya Düzenleme Kurulu Üyeleri ve Seçici Kurul Üyeleri ile birinci derece yakınları katılamaz.

•         Seçilen öyküler, Rengin Kadın Korosu Göçmen Hikâyeler Öykü Seçkisi kitabında yayımlanacaktır.

•         Yayımlanan öyküler için yazarlarına telif bedeli ödenmeyecektir.

•         Seçkiye katılan eserler üzerinde yayınevi editörü dil bilgisine ilişkin düzenleme yapabilir.

 

Yarışma Jürisi

Gazeteci -Yazar Dursaliye Şahan

Yazar-Heykeltraş Fergül Yücel

Yazar Gülderen Arık

Öykü’nün Kitaplığı Kurucusu Derya Tuncel

Eğitimci-Yazar Aydın Mehmet Ali

Çevirmen-Yazar Sultan Karataş

Gazeteci- Fotoğrafçı Gülseren Daş

 

Son Başvuru Tarihi: 31 Mart 2023 Saat: 18.00

Sonuç Açıklanma Tarihi: 30 Nisan 2023 Saat: 18.00 

 






Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan